maanantai 17. lokakuuta 2011

Kattilankeitto

Meriseikkailuiden jälkeen oli taas aika keittää kattila lipeällä Kaukaan laivojen reseptin mukaisesti. Pataan liuotettiin 40kg kristallisoodaa ja 5kg natronlipeää, joiden annettiin muhia padassa noin kolme vuorokautta 2-3 barin paineessa.


Lopputulos näytti kohtuulliselta. Tulipinnat näyttivät siisteiltä keittämisen jälkeen. Tarkemmat analyysit päästään tekemään keväällä sekä irronnut moska imuroidaan pois kattilan pohjalta. (Kuvassa näkyvä vesi tietenkin kuivatettiin pohjalta avaamalla manusluukku kattilan olessa lämmin, jolloin kattila kuivuu tehokkaasti läpivedon ansiosta).Kyljen läpivienteihin vielä tapit, niin laiva on valmis talvehtimaan.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä mitä on höyryhenkilöille tapahtunut. Ei vain ole palstalla näkynyt.
Kuvat ovat hienoja kesän muistoja, etenkin tukkilautta joka ui aluksen kannella. Alkujaanhan Saimaalla kuljetettiin tukit lotjilla tehtaille, kunnes keksittiin, että puu ui vedenpinnalla ja siirryttiin nippuuittoihin.
Nyt näytetään palanneen takaisin kuivarahteihin.
Parasta näissä kuvissa kuitenkin on, että Lauri on taas kotovesillä ja "meriseikkailusta" on selvitty suuremmitta vaurioitta.
Kuvassa kattila näyttää lähes uudelta, vai hämääkö hieno kuva.

masinisti evp

.Lauri Ob. kirjoitti...

Hyvältä näyttää Haalausporukan työ. Kiitokset kovasti!

Marraskuussa mennään tekemään loput suojaukset ja irrottelemaan muutamia rintaventtiilejä, jotka sitten kunnostetaan talven aikana. Hyvä tästä tulee, sano.